Apocalyps

Apocalyps (2024)

Een atoombom. Een overstroming. Een zombieplaag.
Dat de wereld zal vergaan, dat weten we al zeker.
Maar zijn we daar wel op voorbereid?

Welke skills heb jij om het einde van de wereld te overleven?
Kan jij met een tak en een touw een pijl en boog maken om zelf je eten te vangen of een beer te verjagen?
Kan jij met een lege PMD-zak en een strijkplank een tent maken voor minstens 3 personen?
Kan jij een ruimteschip bouwen met niets meer dan een wasmachine, een microgolfoven en die afgedankte laptop van het werk om een kolonie te starten op Mars?

Zijn we klaar voor de apocalyps?
Of gaan we gewoon allemaal samen lachend ten onder?

 
Rijck & Doncker

Rijck & Doncker (2023)

Henk Rijckaert en Jens Dendoncker gaan samen de baan op. Het concept van Rijck & Doncker is even simpel als geniaal. Aan het begin van de avond gooien de comedians een muntstuk op om te bepalen wie het voorprogramma speelt en wie de avond afsluit. Want enkel het lot kan beslissen wie van deze twee topcomedians de échte headliner wordt.

 

Influencer (2022⋅2023)

Mensen die mij al een tijdje volgen, weten het. Ik ben niet van social media weg te slaan. Instagram, YouTube, Facebook, … Ik ben aanwezig! Ik sta dan ook dagelijks met al mijn volgers in contact. Die hechte band maakt van mij een influencer. Ik heb invloed op die mensen. En met die verantwoordelijkheid moet ik voorzichtig omgaan.

Ik weet dat er collega-influencers zijn die dat niet doen. Die zomaar producten aan hun volgers aanraden zonder ook maar even na te denken. Dat doe ik niet. Ik sta voor kwaliteit. Als ik iets aanraad, dan mag je zeker zijn dat het goed is. Wat zeg ik, dat het het beste is! Daarom kan ik maar één ding zeggen: BEKIJK DE SHOW OP STREAMZ!!!

 

Maker (2019⋅2020)

Wanneer was de laatste keer dat u iets gemaakt hebt? Niet per se iets gebouwd van niets tot iets, maar iets dat kapot was, weer gefixt. Gemaakt. Kunnen we dat nog? Zijn we allemaal collectief onhandig geworden? Of geven we het gewoon van tevoren al op? Want dingen repareren is tijdverspilling! Alle tijd die je daaraan verliest kan een mens beter aan iets anders spenderen. Aan nieuwe dingen kopen, bijvoorbeeld, die sowieso ooit ook weer kapot gaan.

Vroeger was het anders. Als de auto kapot was, dan deden we de motorkap open en draaiden we aan een paar vijzen. Als de TV storing gaf, dan werd dat hersteld met een flinke tik. Iedereen van het gezin wist waar je moest kloppen. Binnenkort komt Henk Rijckaert uit zijn kot, stapt opnieuw het podium op en vertelt u wat hij geleerd heeft.

Over uitvinden en maken, over oplossingen bedenken, over de kracht van uw eigen handen, over prutsen en proberen, over bijna uw vinger afzagen en over brandwonden verzorgen. Zet uw veiligheidsbril op en leer opnieuw waar u moet kloppen als er een storing is.

 

Technostress (2017)

Toen de oermens het vuur ontdekte en zo een grote sprong voor de mensheid maakte, ontstond er een nieuwe angst. Telkens wanneer de holbewoner zijn grot verliet, was er die ene dwangmatige gedachte: “Shit, heb ik het vuur wel uitgezet?” Grotten werden huizen, grote rollende stenen werden deuren met sloten en een nieuwe soort paniek was geboren. * Deur slaat dicht * … “Fuck, waar zijn mijn sleutels?!”

Toen later ook GSM’s, sjakossen, portefeuilles en brillen hun intrede maakten, werd het huis verlaten een steeds stressvollere onderneming. En dat was nog maar het begin. Want daarbuiten staat nu de auto die tegen ons praat en ons beveelt om links af te slaan bij de volgende rotonde. Op het werk zijn er de koffieautomaten die ons tergend langzaam maar hevig spetterend en met groots lawaai onze koffie schenken. “Koffie” volgens die machine, “maagzweer” volgens de dokter.

En er zijn computers met een eindeloze stroom aan e-mails. Korte mails. Lange mails. MAILS IN CAPSLOCK. Foto's van katjes. Er zijn SMS’jes en MMS’jes. Telefoons met voicemails en apps. En WhatsApp?! En een iPad met sociale meldingen en verplichtingen, breaking news, nog meer apps en – okee, ik geef het toe – vooral Candy Crush. Er is Twitter en Facebook en Instagram en TV en Netflix en On Demand en Net Gemist en Ooit Gemist… Hebben de kinderen morgen tekenles of moeten ze naar het voetbal? En staat dat in de blauwe of de groene agenda?

Zoveel om te volgen. Zoveel om aan te denken. Waarschijnlijk dat ik daarom vergeten ben waar dit naartoe ging.

 

De Fun, De Hits! (2015)

Ken je dat? Van die liedjes die aan de binnenkant van uw hoofd blijven plakken. Van Afrika tot in Amerika ... Hoor je het al? Dat is dan voor de rest van de dag zo. Graag gedaan.

Grapjes hebben datzelfde effect. Terugdenken aan een grapje is genoeg om je dag op te fleuren. Grappen zijn dus ook een soort oorwurmen. Kriebelende oorwurmen. Als je die twee krachten bundelt, heb je een hit ... Hoop ik. Want ja, ik wil een hit maken. De ultieme oorwurm! Willen we dat niet allemaal? Een hit scoren. Elke dag. Even een momentje waarop je een vuistje maakt en stilletjes ‘YES!’ sist. Kleine hits, grote hits. Maakt niet uit. En voor de rest maken we hopelijk zo veel mogelijk fun ...

Of: ik maak grapjes en speel liedjes. Vandaar: de fun, de hits.

 

Zwerm (2013⋅2014)

De schichtige sierlijkheid waarmee een zwerm beweegt. Hoe die plots van richting verandert zonder dat er één vogel piept: ‘drie, twee, één, naar rechts!’ Niemand zit aan het stuur en niemand bepaalt de richting en toch gaan ze allemaal dezelfde kant uit. De zwerm, de groep, iedereen bepaalt de richting. Zo is het ook met onze maatschappij. We gaan allemaal samen een richting uit. Wij als zwerm. Niemand zit aan het stuur, het heeft geen zin te schreeuwen naar de chauffeur: ‘naar links!’ Want wij zijn de chauffeur. Wij, de zwerm.

 

Het Experiment (2011⋅2012)

In Het Experiment keert Henk Rijckaert terug naar zijn eerste liefde: de wetenschap. Hij ontmaskert leugens, verklaart het verband tussen homeopathie en natuurrampen en bouwt zijn eigen waarheden op, geheel volgens de regels van het liegen. En hij experimenteert. Helemaal wetenschappelijk verantwoord, mocht u daar nog aan twijfelen.

 

Karton (2008⋅2009⋅2010)

Het ene moment zijt ge een jongen. Het volgende moment steekt ge uw leven in kartonnen dozen en verhuist ge naar een nieuwe realiteit. Dan zijt ge opeens een man. Met 300 maandelijkse afbetalingen, een stapel bakstenen op uw naam, altijd schroeven en het krantje van de Gamma in uw achterzak en vooral: veel keuzes en twijfels.